Doorgaan naar hoofdcontent

Piet Oberman. De man en de mythe



Eind januari 2020 verscheen er een artikel in de Leeuwarder Courant waarbij lezers van deze krant Piet Oberman noemden als iemand van wie ze graag een biografie zouden zien. Heel binnenkort ligt deze biografie er al. Op 18 november om precies te zijn.

Misschien onnodig maar om het geheugen even op te frissen, Piet Oberman was de man die leiding gaf aan de beroemde overval op de Leeuwarder gevangenis waarbij het Friese verzet op 8 december 1944 zonder een schot te lossen eenenvijftig mensen wist te bevrijden uit de klauwen van een wrede bezetter. In 1962 verfilmd als De Overval. Hij was ook de man die de Canadese voorhoede dwars door vijandelijk gebied naar Dokkum loodste zodat deze stad op 14 april 1945 als eerste Friese stad zijn bevrijding kon vieren.

Schrijver Hessel de Walle en zijn mede-onderzoekers Warner Banga – beiden Dokkumers van geboorte – en Herman Oberman – een verre neef met een uitgebreid familiearchief – wisten na gedegen speurwerk alle belangrijke feiten boven tafel te krijgen. Waaronder veel tot nu toe onbekende. Ook uit de periode waarin hij leiding gaf aan het Friese verzet.

Zo levert het boek nieuwe inzichten in het aandeel van Oberman in de opmars van de Canadezen naar Dokkum en de waddenkust half april 1945. En geeft het bijvoorbeeld nieuwe details over zijn zakelijke verwikkelingen voor zijn intrede in de KP in het voorjaar van 1944, en dan met name over zijn lucratieve handel in houtblokjes voor gasgeneratoren voor auto’s. Ook zijn leven van voor en na de oorlog krijgt volop aandacht. Voor de oorlog bracht hij een aantal jaren door in het westen van Canada. En na de oorlog wist Oberman zijn houthandel uit te bouwen tot de grootste van Fryslân. Mede dankzij zijn contacten uit het verzet.

De nieuwe biografie beantwoordt verder tal van andere vragen. Wie was deze Piet Oberman nu eigenlijk als mens? Uit wat voor familie kwam hij? Wat betekende hij met zijn houthandel voor Dokkum en omstreken?

Geïnteresseerd in alle verhalen over deze bijzondere man? Het boek is nu bij voorintekening te bestellen via de website www.teken-in.nl. Op 18 november, de dag van de uitreiking van het eerste exemplaar, kan het boek desgewenst worden opgehaald bij de Brouwerij op de Hogedijken in Dokkum. Vanaf één uur.

Piet Oberman. De man en de mythe. ISBN: 9789492052872. 368 pagina’s. Harde kaft. Prijs € 35,-

Reacties

Populaire posts van deze blog

Excel: VBA script om wachtwoord te verwijderen

Af en toe krijg ik een vraag om een wachtwoord van een Excel blad te halen. Doodsimpel met VBA. Hier een script dat ik gebruik: Sub WachtwoordCrack()     Dim a As Integer, b As Integer, c As Integer, d As Integer, _     e As Integer, f As Integer, g As Integer, h As Integer, _  I As Integer, j As Integer, k, m As Integer     Dim begin As Date, eind As Date     Dim duur As String     Dim objSheet As Worksheet     begin = TimeValue(Time)     On Error Resume Next     For Each objSheet In Application.Worksheets         For a = 65 To 66: For b = 65 To 66: For c = 65 To 66             For d = 65 To 66: For e = 65 To 66: For f = 65 To 66                 For g = 65 To 66: For h = 65 To 66: For I = 65 To 66                     For j = 65 To 66: For k = 65 To 66: For m = 32 To 126                         ActiveSheet.Unprotect Chr(a) & Chr(b) & _   Chr(c) & Chr(d) & Chr(e) & Chr(f) & _   Chr(g) & Chr(h) &  Chr(I) & Chr(j) & C

Excel 2013: uniek aantal in draaitabel

Tot en met versie 2010 was het in Excel lastig om in een draaitabel een uniek aantal (DISTINCT COUNT) te tellen. We geven een voorbeeld op basis van een verkoperslijst. In deze lijst kunnen we zien welke verkopers welke artikelen hebben verkocht. Willen we nu in een draaitabel laten zien hoeveel artikelen een verkoper heeft verkocht, dan krijgen we wel de aantallen maar niet de unieke aantallen te zien. Om toch de unieke aantallen te laten zien, hebben we een aantal stappen nodig. Op het moment dat we de draaitabel invoegen, krijgen we in Excel 2013 dit dialoogvenster: Onderaan zien we daar een nieuwe optie: Deze gegevens toevoegen aan het gegevensmodel . Deze optie moeten we aanvinken, voor we op OK klikken. We krijgen dan een iets ander beeld dan normaal: Normaliter krijgen we alleen de veldnamen. Nu zien we er het woord Bereik boven staan. Voor het voorbeeld heb ik nu Verkoper toegevoegd aan Rijen en Artikelomschrijving aan Waarden . Het resultaat is identiek

Excel: laatste datum voor een groep, draaitabel of matrixformule?

Via een Excel groep krijg ik de vraag hoe je de laatste datum voor een groep er uit kunt pikken. We geven hier even de voorbeelddata: Voor zover ik kan zien zijn er in ieder geval twee mogelijkheden: met matrixformules en met een draaitabel . Oplossing: draaitabel We zullen het in dit voorbeeld maar even helemaal volgens de regels van de Excel kunst doen. Voor het maken van de draaitabel heb ik de lijst eerst omgezet naar een tabel ( INVOEGEN => DRAAITABEL ). De naam veranderen we dan even van Tabel1 in draaitabel . Vervolgens maken we de draaitabel. Via Waardeveldinstellingen kiezen we dan voor het datumveld voor Max en bij Getalnotatie voor Datum . De kopjes zetten we even om naar Naam en Laatste datum . Klaar. Oplossing: matrixformules Voor dat we de matrixformules gaan maken, creëren we eerst namen met flexibele bereiken: datum =VERSCHUIVING(Blad1!$B$2;0;0;AANTALARG(Blad1!$B:$B)-1;1) naam =VERSCHUIVING(Blad1!$A$2;0;0;AANTALARG(Blad1!$A:$A