zaterdag 25 oktober 2014

Excel: draaitabel over meerdere tabellen nu mogelijk in versie 2013

Met de invoegtoepassing POWERPIVOT (beschikbaar sinds versie 2010) kunnen we nu meerdere tabellen uit een database benaderen en aan elkaar linken. Deze gelinkte tabellen kunnen we vervolgens in een draaitabel presenteren.

Het zelfde is nu ook mogelijk in regulier Excel versie 2013.


Om het een en ander voor elkaar te krijgen, vergt de nodige stappen en die stappen gaan we hier laten zien.

In mijn voorbeeld heb ik uit de database Noordenwind drie tabellen naar Excel bladen gekopieerd:
  • Klanten.
  • Orders.
  • Orderinformatie.
Ik heb de Excel bladen dezelfde namen gegeven. Via INVOEGEN => TABEL heb ik nu van alle drie de lijsten tabellen gemaakt.


Vervolgens heb ik de door Excel gegeven namen tabel1, tabel2 en tabel3 veranderd in de namen Klanten, Order en Orderinformatie. Dit doen we via FORMULES => NAMEN BEHEREN:


Deze drie tabellen gaan we vervolgens aan elkaar linken. Dat linken lukt pas als een gewone lijst is omgezet naar een tabel.

Het linken gaat via GEGEVENS => RELATIES. We klikken daar op nieuw en linken Klanten aan Orders via het veld Klantnummer.


En vervolgens Orders aan Orderinformatie via het veld Order-id


Ten slotte ziet het er dan zo uit:


We sluiten dit scherm. Dan gaan we naar INVOEGEN => DRAAITABEL.Daar klikken we Een externe gegevensbron gebruiken aan. Vervolgens kiezen we Verbinding kiezen.


Daar kiezen we Tabellen.


En dan kiezen we de optie Tabellen in werkmapgegevensmodel. We klikken op Openen en dan op OK.

We krijgen dan een blad met het draaitabelmodel. Links zien we de drie tabellen. Uit elk van deze tabellen kunnen we nu velden aan de draaitabel toevoegen.

Reguliere Excel tabellen en tabellen die via de PowerPivot add-in gekoppeld zijn, zijn ook te koppelen. In versie 2010 kon dat alleen via de add-in.


In het gegeven voorbeeld zijn de tabellen Order Details en Orders gekoppeld via de PowerPivot add-in; Customers is gekopieerd uit een Access database. Alle drie de tabellen verschijnen in de diagramweergave en zijn daar door mij gekoppeld. We hadden dat in deze versie dus ook kunnen doen via de tab Gegevens => Relaties beheren:


Een draaitabel kunnen we dan zowel via de PowerPivot add-in als via het reguliere Excel maken. We kunnen dan wel zien dat de herkomst van de tabellen verschillend is.


Bijbehorende bestand Exceldraaitabel.xlsx met alleen reguliere tabellen is te downloaden via:

https://drive.google.com/folderview?id=0B7HgkOwFZtdZVmhRQUZFM28yc1U&usp=sharing

Voor verder Excel tips klik hier.
Een reactie posten