maandag 24 februari 2014

Excel: Power Pivot en Power View

Sinds vorig jaar heb ik af en toe te maken met deze betrekkelijke nieuwe BI tools van Microsoft: Power Pivot en Power View.

Power Pivot

Power Pivot is als invoegtoepassing reeds beschikbaar in Excel 2010. In Excel 2013 is het volledig geïntegreerd.


Maar wat doet het nu precies? Wat is de meerwaarde? Naar mijn smaak is Power Pivot meer Power dan Pivot.

De grote kracht van Power Pivot schuilt in het toegankelijk maken van grote hoeveelheden data uit databases en data warehouses. De onderlinge verbanden tussen tabellen blijven daarbij gehandhaafd. Desgewenst kunnen we die verbanden zelf leggen in Power Pivot. Ook kunnen gemakkelijk berekende velden worden toegevoegd, onder meer met behulp van eigen functies (DAX). Deze manier betekent een grote verbetering ten opzicht van de oude methode met Microsoft Query. Een en ander is technisch ook nog betrekkelijk eenvoudig te realiseren en vergt geen uitvoerige opleiding.

Voor de rest van de functionaliteit maakt Power Pivot voornamelijk gebruik van  van bestaande functionaliteit van Excel. Voor het Pivot stuk zijn er wat kleine verschillen met Excel draaitabellen. Zo kan bijvoorbeeld de groepeer-functie niet gebruikt worden: er moeten in de Power Pivot berekende velden worden gemaakt. In het geval van datums leidt dit er bijvoorbeeld toe dat een gecreëerd maandnaam veld ook letterlijk op maandnaam gesorteerd wordt. Alleen via allerlei kunstgrepen krijgen we dat dat weer goed.


Aan eigen functionaliteit zijn er dan ook nog de KPI's. Dit klinkt veel belovend, maar is niets meer dan het gebruik van de pictogram series uit de vernieuwde voorwaardelijke opmaak van Excel 2010. Technisch is het ook nog eens lastiger te realiseren. We kunnen het makkelijk in Excel zelf doen.

Power View

Power View biedt wat extra mogelijkheden voor grafieken, met name de geografische. Niet opzienbarend naar mijn idee.Power View bestaat nog niet als toevoeging voor Excel 2010. Het zit wel geïntegreerd in Excel 2013. Ook maakt het onderdeel uit van van Microsoft SharePoint Server 2010 en 2013 als deel van de SQL Server 2012 Service Pack 1 Reporting Services Add-in voor de Microsoft SharePoint Server Enterprise Edition.

Van Power View blijken er feitelijk twee versies te bestaan. Power View rapporten voor de SharePoint Server zijn RDLX files. Power View bladen in Excel maken deel uit van de Excel XLSX werkmap.

Een RDLX bestand is niet te openen in Excel. Een Excel XLSX bestand kan niet met Power View in SharePoint geopend worden. Kopiëren van grafieken of andere zaken is dus niet mogelijk van het RDLX bestand naar het Excel werkboek. Wel kun je Excel XLSX bestanden met een Power View opslaan op de SharePoint Server. Deze bestanden kun je dan openen via Sharepoint.

Via Google Drive kun je een gratis PDF downloaden voor DAX expressions, DAX.pdf:

https://drive.google.com/?tab=jo&authuser=0#folders/0B7HgkOwFZtdZVmhRQUZFM28yc1U

Geen opmerkingen: